Wanneer moet jij jouw dakpannen laten vervangen?
Wonen Tuinideeën Wooninspiratie Woonideeën

Wanneer moet jij jouw dakpannen laten vervangen?

Het dak op jouw woning zorgt ervoor dat jij op regenachtige en koude dagen warm en droog kunt zitten. Ook beschermt het dak jouw interieur. Althans, wanneer er geen problemen zijn met het dak. Er zijn verschillende factoren die schade aan jouw hellende dak aan kunnen richten. De voornaamste oorzaak van deze schade is het wisselende weer. Heb jij veel schade aan jouw dakpannen? Dan is het verstandig deze te vervangen. Het probleem is alleen dat veel mensen niet weten wanneer dit moet gebeuren. Daarom vertellen wij jou wanneer jij jouw dakpannen moet laten vervangen!

De levensduur van een dakpan

Heb je dakpannen op een hellende dak liggen? Dan kan het op den duur nodig zijn deze te vervangen. Indien je net een nieuwbouwwoning hebt gekocht, krijg je hier zeer waarschijnlijk niet mee te maken. Bij de aankoop van een oudere woning kan dit anders liggen. Dan kan het maar zo zijn dat je de pannen wel moet vervangen.

Het hangt er in dat geval allereerst van af om wat voor een pannen het gaat. Liggen er betonnen dakpannen op jouw dak? Dan moet je deze na zo’n 30 jaar vervangen. Zijn jouw dakpannen echter van klei? Dan gaan deze ongeveer 50 tot 100 jaar mee. Kleien dakpannen hebben dus een langere levensduur, maar dit wil natuurlijk nog niet zeggen dat je deze nooit hoeft te vervangen.

Zijn jouw dakpannen echt aan vervanging toe? We schreven ook al eerder een blogartikel over het renoveren van daken, waarin je allerlei tips terugvindt: Hoe renoveer je je dak?

dakpannen

Schade aan dakpannen

Sommige mensen gaan er klakkeloos vanuit dat dakpannen hun woning voldoende beschermen. Vaak is dit ook het geval, maar dit geldt natuurlijk niet als een dakpan beschadigd is. Een dakpan is behoorlijk stevig, maar kan desondanks toch breken. Een gebroken dakpan beschermt jouw dak niet meer. Op een regenachtige dag kan het water via de beschadigde dakpan doordringen tot jouw houten dakconstructie.

Indien jij de betreffende dakpan niet vervangt, kan dit nogal wat schade veroorzaken. Zo kan er op den duur een lekkage ontstaan. In het ergste geval kan jouw dak instorten. Het water dat via een kapotte dakpan naar binnen stroomt, kan namelijk houtrot veroorzaken in jouw constructie. Hierdoor kan de constructie jouw dak mogelijk niet meer dragen. Het logische gevolg hiervan is dat jouw dak instort.

dakpannen

Laat dakpannen snel vervangen indien nodig

Vaak wordt gedacht dat een gesneuvelde dakpan niet zo’n probleem is. Hierboven kon je lezen dat dit wel degelijk het geval is. Ook pannen die aan het einde van hun latijn zijn, moet je zo snel mogelijk vervangen. Dit kun je natuurlijk zelf doen, maar vraag jezelf af of dit verstandig is.

Het vervangen van dakpannen is ten eerste gevaarlijk. Jij moet immers op hoogte werken. Daarnaast moeten de nieuwe pannen op de juiste manier geplaatst worden. Indien dakpannen verkeerd geplaatst worden, ligt het risico van een lekkage op de loer. Overweeg daarom om de dakpannen te laten vervangen door een professionele dakdekker.

Bron: https://dakdekkeraanhuis.nl

Meer woonideeën?

Ben je op zoek naar meer woonideeën? Neem dan gerust eens een kijkje tussen de artikelen: Keuken inspiratie: trends en ideeën, Mooie slaapkamer ideeën: 4x inspiratie, Scandinavisch interieur: 5x originele woonideeën, Zomerse slaapkamer ideeën: licht en kleurrijk en Babykamer inspiratie: 4x originele ideeën.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten