Unieke uitstraling met kozijnen
Interieur Wonen

Unieke uitstraling met kozijnen

Het aanschaffen van kozijnen is niet zomaar iets. Sterk isolerend of inbraakveilig? Modern of klassiek? Neem de tijd om de juiste keuze te maken. De kozijnen bepalen mede de uitstraling van jouw woning. Hieronder staan wat tips!

Kozijnen vervangen

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je de kozijnen van jouw woning gaat vervangen. Misschien wil je betere isolatie van de woning of wil je het uiterlijk van je woning aanpassen, meer veiligheid of is het simpelweg hoognodig omdat de oude kozijn verrot of beschadigd zijn. Aan jou de keuze welk type kozijn bij je wensen past.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn elegant en staan bekend om slanke, maar stevige vormen, dit zorgt tegelijkertijd voor degelijke kozijnen. Naast de vele kleur mogelijkheden heeft aluminium meer voordelen. Kenmerkend van aluminium is duurzaamheid, ze hebben een zeer lange levensduur. Aluminium is onderhoudsvriendelijk, want het is niet elektrostatisch, dat betekent dat stof en vuil niet worden

aangetrokken. Na enkele jaren moet een aluminium kozijn alleen gesteld en gereinigd worden. Ook is er de mogelijkheid om te kiezen uit een andere kleur binnen en buiten. Met aluminium is je kozijn krasbestendig en wind- en waterdicht. Ook is het voor inbrekers bijna onmogelijk om aluminium kozijnen open te breken, erg veilig.

Kunststof kozijnen

Bijna iedere Nederlander kiest tegenwoordig voor een kunststof kozijn. De prijzen liggen al snel 15% en 20% lager. Ook gaan ze jarenlang mee. Door specialisten wordt de levensduur geschat op ca. 50 jaar, het dubbele van houten kozijnen. Een kunststof kozijn is net als aluminium niet elektrostatisch, dus je hebt geen last van vuil en stof. Je kan kiezen uit verschillende sierlijsten, traditioneel of modern, eenvoudig of gedetailleerd. En zelfs een keuze maken voor een buitenkleur en een andere binnenkleur. Kunststof is iets minder goed isolerend dan hout, maar een stuk beter dan aluminium kozijnen. Een kunststof kozijn werkt brandvertragend, want het is zelfdovend en moeilijk ontvlambaar, brandveilig.

Houten kozijnen

Houten kozijnen worden nog altijd veel gebruikt, ondanks de groeiende opkomst van kunststof kozijnen. Het geeft een vertrouwd, warm en huiselijk gevoel. De levensduur van houten raamkozijnen is grotendeels afhankelijk van de houtsoort. Ook houten kozijnen worden gemaakt in allerlei stijlen, zoals een moderne of klassieke stijl, of een renaissancestijl. In tegenstelling tot aluminium of kunststof, kunnen houten kozijnen altijd worden overgeschilderd in een andere kleur. Houten kozijnen staan ook bekend om hun goede warmte- en geluidsisolatie en een natuurlijke vocht- en warmteregelaar.

Tip!

Maak je kozijnen minimaal één keer per jaar schoon. Dit kan je makkelijk doen met een sopje, warm water en een zachte doek.

Dit is een gastblog van wonendoejezo.com

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten