Een huis kopen in 8 stappen!
Hypotheek Wonen Financiën

Een huis kopen in 8 stappen!

Het kopen van een (eerste) huis gaat vaak gepaard met een ontzettend spannende en onzekere tijd. ''Kan ik het wel betalen?'' en ''Is dit wel het huis van mijn dromen?'' zijn vragen die misschien wel regelmatig door je hoofd spoken. Met dit stappenplan geven we je een aantal handvatten waardoor je een beetje steviger in je schoenen staat terwijl je op zoek gaat naar een huis.

1. Huis kiezen

Begin met het maken van een lijstje met je wensen. Wil je graag een grote tuin, een open keuken of een garage bij het huis? Sorteer daarna je wensen van belangrijkst naar minst belangrijk. Aan welke wensen moet het huis per se voldoen? En zijn er ook wensen die je minder belangrijk vindt? Het is handig om dit allemaal op een rijtje te hebben voordat je op zoek gaat naar een woning. Soms duurt het lang voordat je iets gevonden hebt, maar het kan ook heel snel gaan en dan is het fijn als je goed weet wat je wil.

2. Bepaal je budget

Het is minstens net zo belangrijk om van te voren te bepalen wat je budget is voor het kopen van een huis. Het hangt natuurlijk ook van het budget af of je aan al je wensen kunt voldoen. Bereken je maximale hypotheek en houd bij het kopen van een woning rekening met kosten die je mogelijk kwijt bent aan een verbouwing. Het bepalen van je budget helpt je bij het gericht zoeken naar een geschikt huis.

3. Bezichtigen

Als je dan eindelijk een huis gevonden hebt wat mogelijk aan jouw wensen voldoet is het tijd om te bezichtigen. Bekijk niet alleen het huis, maar maak ook een rondje door de buurt. Maak eens een praatje met de buren. Bekijk daarnaast de woning van top tot teen, in alle hoeken en gaatjes. Voel je niet bezwaard om het huis uitgebreid te bekijken, zo kom je later (hopelijk) geen onaangename verrassingen tegen. Kijk bijvoorbeeld of er voldoende stopcontacten zijn, of er geen vreemde vochtplekken zijn en of de apparatuur in de keuken nog goed werkt. Je vindt hier een handige checklist voor een bezichtiging.

4. Bouwkundige keuring

Het kan ook verstandig zijn om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, vooral als je een huis koopt dat voor 1990 gebouwd is. Met een bouwkundige keuring wordt er naar de bouwtechnische aspecten van een woning gekeken. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of er lekkages zijn of houtworm of houtrot. Hierdoor weet je precies in welke staat je huis is en wat er allemaal nog moet gebeuren. De kosten van de onderhoud van een eigen huis betaal je namelijk zelf. Het rapport van zo'n bouwkundige keuring kun je teven gebruiken bij de prijsonderhandeling.

5. Wil je hier echt wonen?

Soms gaat het allemaal zo snel dat het een tikkeltje overweldigend kan zijn. Ben je op het punt aanbeland dat je een bod wil gaan uitbrengen? Neem even een stapje terug en bedenk of je echt graag in deze woning wil gaan wonen. Zie je jezelf er de komende vijf jaar wonen? Zo lang duurt het namelijk tot je alle kosten eruit hebt gehaald die je moet maken als een huis gaat kopen. Denk aan kosten zoals de bouwtechnische keuring, de overdrachtsbelasting en notariskosten.

6. Prijs onderhandelingen

Heb je je droomhuis dan eindelijk gevonden? Tijd om over de prijs te onderhandelen! Misschien wel de spannendste tijd in het proces... Wapen je met een bouwtechnische keuring en probeer van te voren goed te bepalen hoe veel het huis nou eigenlijk waard is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te kijken naar hoe lang het huis al te koop staat en hoeveel soortgelijke huizen er in de buurt verkocht zijn.

7. Regel de financiering

Er zijn verschillende hypotheekvormen waar je uit kunt kiezen bij het kopen van een woning. Wil je hypotheekrente kunnen aftrekken dan moet je kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Hierbij kun je de hypotheekrente aftrekken van je belastbare inkomen waardoor je maandlasten lager worden. Als starter kan het best lastig zijn om een hypotheek af te sluiten. Misschien willen je ouders je wel helpen met een schenking of willen zij garant staan voor jouw hypotheek. Er zijn een hoop dingen waarmee je rekening moet houden bij het afsluiten van een hypotheek. Ons advies: laat je goed adviseren!

8. Naar de notaris!

Heb je alle bovenstaande stappen afgehandeld? Tijd om de koop van je woning af te ronden en naar de notaris te gaan! Wanneer de prijs met de verkopende partij is afgesteld wordt er een koopakte opgesteld waarin alle afspraken omtrent de verkoop staan vastgelegd. Tijd om de koop af te ronden: zet je handtekening onder de leveringsakte en het huis is van jou!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten