Internet in en om je huis: Hoe ver reikt je wifi?
Wonen Energie

Internet in en om je huis: Hoe ver reikt je wifi?

Een krachtig wifi signaal in en om het huis is belangrijk voor probleemloos internet. Zonder een sterk signaal kun je de aangeboden snelheden van de provider niet benutten. Heb je een slechte wifi verbinding? En wil je meer uit je internet halen? In deze blog leggen we je uit hoe je gemakkelijk het internet in om en om je huis verbetert.

Krachtige wifi met de juiste router

Een krachtig wifi signaal zorgt voor een ver bereik. Dit betekent dat je ook op zolder of achter in de tuin van het internet gebruik kunt maken. Een goede manier om te zien welke router je geleverd krijgt, is het vergelijken van aanbieders. Deze routers zijn onderdeel van het pakket van de provider en meestal niet de meest krachtige exemplaren.

Door zelf een goede router aan te schaffen, krijg je een stabiel en krachtig signaal. Nieuwe modellen zijn voorzien van Wireless AC en zijn vaak te herkennen aan meerdere antennes. Gebruik de oude router als doorgeefluik van het internet door de functie bridge-modus of DMZ in te stellen. Gebruik vervolgens de nieuwe router specifiek voor de wifi. Plaats de router op de juiste plaats in huis. Bij voorkeur in het midden van de ruimte waar je de wifi het vaakst gaat gebruiken. Plaats de router van de grond af en niet in de buurt van metalen voorwerpen of elektrische apparaten die het signaal kunnen verstoren.

Gebruik het juiste wifi kanaal en firmware

Vooral oude routers staan standaard ingesteld op hetzelfde wifi kanaal. Als de omgeving hetzelfde kanaal gebruikt dan gaat dat ten koste van de signaalsterkte. Met een eenvoudige app zoals ‘Wifi Analyzer’ lees je direct welke kanalen in de buurt in gebruik zijn.

Via de instellingen van de router activeer je het kanaal naar wens. In de regel kies je tussen kanaal 1, 6 of 11. Nieuwe routers detecteren zelf de signalen in de omgeving en passen de router automatisch aan. De fabrikant van de router geeft regelmatig nieuwe firmware uit. Firmware is geprogrammeerde software in de hardware en belangrijk voor de veiligheid en snelheid van de router. Nieuwe firmware is te vinden via de website van de fabrikant. Daar vind je ook de instructie over hoe je de firmware kunt installeren.

Wifi versterker

De term wifi versterker heeft betrekking op meerder soorten oplossingen om het wifi signaal te versterken. Een wifi repeater vangt het huidige signaal op en stuurt deze versterkt weer door. Het is een eenvoudige en betaalbare oplossing voor een verder bereik van je wifi signaal.

Een powerline adapter gebruikt het bestaande stroomnetwerk. Plaats de eerste adapter in het stopcontact en verbind deze via een netwerkkabel met de router. De tweede adapter gaat in een stopcontact in de buurt van de ruimte waar je wifi wil ontvangen.

Een access point is een verbinding door een netwerkkabel op de router. Via deze methode gaat er geen signaal verloren. Door meerdere access points aan elkaar te koppelen, krijg je overal een stabiel en krachtig signaal.

Alles in 1 pakketten vergelijken?

Wil je alles in 1 pakketten vergelijken? Gebruik dan een handige vergelijkingssite voor alles in 1 pakketten. Aanbieders bieden soms direct een goede router en wifi versterker aan. Hierdoor ben je tijdens het afsluiten van een abonnement verzekerd van de meest krachtige en stabiele wifi in en om je huis.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten