Nul op de meter woning: bouwen aan de toekomst!
Wooninspiratie

Nul op de meter woning: bouwen aan de toekomst!

Wie duurzaam wil wonen, kiest ervoor om een nul op de meter woning te bouwen. Hiermee draag je niet alleen bij aan je eigen portemonnee maar ook aan een betere wereld! Nu zal je denken: wat is dat precies, een nul op de meter woning? We vertellen er meer over!

Wat is een nul op de meter woning?

Een nul op de meter woning, is een woning die evenveel (of meer) energie opwekt als dat nodig is voor het huis en het huishouden. De energie wordt bijvoorbeeld door zonnepanelen opgewekt. Ook zijn slimme installaties, isolering en een upgrade van de gevelaanpak belangrijk. Hoe wordt dat betaald? Heel simpel. Met het geld wat je nu kwijt bent aan de energierekening. Een beter huis, voor hetzelfde geld!

Natuurlijk is het een kwestie van investeren maar dit verdien je uiteindelijk weer terug. De terugverdienperiode is afhankelijk van onder andere de investering. Het energieverbruik is niet voor ieder huis hetzelfde. Dit is afhankelijk van de manier waarop de woning is gebouwd en welke installaties er aanwezig zijn.

Nul op de meter woning zonnepanelen dak

Verschil nul op de meter woning en energieneutraal

Het verschil tussen een nul op de meter woning en energieneutraal is klein. Een woning is energieneutraal wanneer er over een jaar bekeken, netto geen energie afkomstig van fossiele en nucleaire brandstoffen van buitenaf nodig is.

Waar moet je rekening mee houden?

Wil je een nul op de meter huis bouwen? Dan komen er een aantal zaken op je af. De eerste stap is de aankoop van een kavel. En de eerste stap naar een nul op de meter woning is isolatie.

Door goede isolatie wordt de warmte beter binnen gehouden en gaat er minder verloren. Ook is een nul op de meter woning natuurlijk helemaal gasloos. Het koelen en verwarmen van de woning gebeurt onder andere met luchtwarmtepompen.

Nul op de meter woning zonnepanelen

Hoe zit dat met een huurhuis?

Er zijn een hoop wooncorporaties in Nederland die veel investeren om woningen zuiniger te maken. Verhuurders en huurders kunnen onderling een energieprestatievergoeding (EPV) afspreken. Hiermee kunnen verhuurders een vergoeding van huurders vragen voor (bijna) nul op de meter woningen. Ze krijgen dan een deel terug van hun investeringen om van sociale huurwoningen NOM-woningen te maken.

Wil je een nul op de meter woning laten bouwen?

Denk jij aan de toekomst en jouw eigen portemonnee door een nul op de meter woning te laten bouwen? Spannend! De toekomst is dichterbij dan je denkt! Lees ook dit artikel eens: Huis bouwen: waar moet je beginnen?

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten