Mollen bestrijden: zo doe je dat
Wonen Tuinideeën Woonruimtes Duurzaam

Mollen bestrijden: zo doe je dat

Veel mensen vinden de mol een schattig diertje, tot ze zelf een of meerdere mollen in de tuin hebben. Mollen zien er inderdaad schattig uit en lijken vrij onschuldig, maar ze kunnen je tuin flink beschadigen. Komen mollen boven de grond, dan ontstaan er namelijk lelijke molshopen die steeds weer de kop opsteken. Het enige wat je kunt doen om van de molshopen af te komen, is het bestrijden van de beestjes die de molshopen veroorzaken.

Duurzame methodes voor het bestrijden van mollen

Wil je de mollen uit je tuin verjagen, maar wil je dit wel op een diervriendelijke manier doen? Mollen bestrijden kan gelukkig op een duurzame manier. In dit artikel lees je welke methodes voor mollen bestrijding je kunt gebruiken om jouw tuin vrij van mollen te maken.

Mollen bestrijden met diverse geurende planten

Mollen hebben een goed reukvermogen en vinden niet alle geuren even lekker. Bepaalde plantengeuren vinden ze zo vies, dat ze al snel uit je tuin verdwijnen als ze deze geur ruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de plantensoort Keizerskroon, maar ook voor de Kruisbladwolfsmelk en Tuingloxinia. Plant je deze planten in de tuin, dan ben je snel van de mollen verlost.

mole-13298_1920

Mollen bestrijden met mollenkokers

Mollenkokers zijn kokers die je in de grond plaatst om mollen levend te vangen. Het deurtje gaat wel open als de mol erin wil klimmen, maar van binnen kan het deurtje niet open. Dit betekent dat de mol opgesloten zit, waardoor je het beestje eenvoudig uit je tuin kunt halen en los kunt laten.

Je kunt de mollenkoker meerdere keren gebruiken om mollen te vangen. Heb je een familie mollen in je tuin zitten, dan kun je de koker dus gewoon nogmaals gebruiken als je een enkel familielid gevangen hebt. Je plaatst de koker weer op dezelfde manier in de grond, controleert regelmatig of er een mol in zit en je laat de mollen die je vangt vrij in de natuur. Diervriendelijk, gemakkelijk en ook zeker een effectieve vorm van mollen bestrijding.

Mollen bestrijden met carbid

In Duitsland is de mol een beschermde diersoort en dit betekent dat de mollen bestrijding in dit land altijd diervriendelijk moet zijn. Om mollen op een diervriendelijke manier te bestrijden, maken veel Duitsers gebruik van carbid. Je doet kleine hoeveelheden van dit steenachtige materiaal in de graafgang van de mol, je besprenkelt de brokjes met water en er komt ethyn vrij. Dit is een stofje dat de dieren verjaagt, zonder dat de beestjes dood gaan of ziek worden. Caliumcarbide, zoals carbid ook wel genoemd wordt, is opgenomen in de lijst van bestrijdingsmiddelen tegen mollen die je volgens de Europese Unie mag gebruiken.

Heb je zelf nog tips voor het bestrijden van mollen? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten