Lelijke waterschade in huis? Zo vind je waar het water vandaan komt!
Wonen Wooninspiratie

Lelijke waterschade in huis? Zo vind je waar het water vandaan komt!

Waterschade behoort tot de grootste ergernissen van woningbezitters. Dit is niet voor niets! Het blijkt vaak een hele uitdaging te zijn om tot de kern van het probleem te komen. Zo kan er sprake zijn van doorslaand vocht, van optrekkend vocht of van een lekkende leiding. Hoe vind je de bron van een lekkage, zonder onnodig veel muren open te moeten halen? Lees snel verder, want wij hebben wat handige tips voor je klaar! Heb je bijvoorbeeld al eens overwogen om een lekdetectie uit te laten voeren? Met een lekdetectie wordt onnodig hak- en breekwerk voorkomen. Tegelijkertijd is de bron van een lekkage of soortgelijk vochtprobleem vaak veel sneller gevonden.

Een lekdetectie is niet alleen interessant bij waterschade aan je woning. Ook het voorkomen van het verlies van warmte of een gaslekkage begint bij het laten uitvoeren van een lekdetectie. Zeker bij een gaslekkage is een snelle oplossing belangrijk. Het helpt je een koolmonoxidevergiftiging of explosie te voorkomen.

Waterschade komt in verschillende vormen voor

Er zijn verschillende vormen van waterschade te herkennen binnen woningen. Zo kan er sprake zijn van gele of lichtbruine vlekken op muren en plafonds. Wanneer het vochtprobleem niet wordt opgelost, zal er na verloop van tijd schimmelvorming ontstaan op deze plekken. De schimmelvorming is slecht voor je gezondheid. Zelfs als je deze plekken niet aanraakt, komen er schimmelsporen in de lucht. Deze zal je inademen, waardoor je weerstand verminderd.

Naast de vochtplekken kan ook houtrot ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan vocht wat via de dakbedekking bij je woning naar binnen is gesijpeld. Het vocht trekt in het houtwerk onder de dakbedekking, waardoor het hout gaat rotten. Dit kan de stabiliteit van de constructie in gevaar brengen.

waterschade woonblog

Zelf een vochtprobleem in huis proberen op te sporen

Mocht je last denken te hebben van een vochtprobleem in huis, bijvoorbeeld door beginnende vochtplekken, kun je eerst zelf naar de oorzaak zoeken. Kijk bijvoorbeeld eens in de ruimte onder de dakbedekking, of je hier lekkages ziet. Ook kun je leidingen controleren in de kruipruimte, om te achterhalen of deze zijn gaan lekken. Vaak is een lekkage rond leidingen het gevolg van een verkeerde manier van aansluiten. Een verkeerde aansluiting zorgt ervoor dat er speling ontstaat tussen leidingstukken. Via deze speling kan er vocht uit de leidingen sijpelen. Iets wat het begin vormt van waterschade in huis!

woonblog.eu

Professionele lekdetectie uit laten voeren

Op het moment dat je de lekkage zelf niet kunt vinden, is het verstandig om een professionele lekdetectie uit te laten voeren. Bij een lekdetectie worden verschillende hulpmiddelen gebruikt, om tot de kern van het probleem te komen. Ook wanneer een lekkage zich tussen twee muren bevindt, is de oorzaak te vinden met zo’n lekdetectie. Iets waarvoor je voorheen een muur open moest breken!

Een lekdetectie wordt bijvoorbeeld uitgevoerd met een thermografische camera. De camera maakt het mogelijk om lekkages rond warme leidingen op te sporen. Bij koude leidingen kan het gebruik van ultrasone trillingen interessant zijn. De tijd tussen het zenden en ontvangen van de (weerkaatsing van) deze trillingen zegt iets over de locatie van de lekkage. Zo kom je te weten waar je lekkage zit. Ideaal toch?

Meer wooninspiratie?

Ben je op zoek naar meer wooninspiratie? Neem dan eens een kijkje tussen de artikelen: 6x tuin ideeën: maak jouw tuin zomerproof, Slaapkamer inrichten in 5 stappen, Zo creëer je een perfecte, onderhoudsarme tuin, Landelijke woonkamer: 7x wooninspiratie en 7x keuken achterwand inspiratie.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten