Hockey; veertig jaar sporten op kunstgras
Tuinideeën

Hockey; veertig jaar sporten op kunstgras

Veel sportvelden zijn sinds de opkomst van kunstgras overgestapt naar deze bodembedekker. De onderhoudsgevoelige natuurlijke grasmat werd massaal van de hand gedaan en er werd geïnvesteerd in kunstgras.

Kunstgrashockey een ontwikkeling

Ook de hockeysport ging al in de jaren tachtig overstag. De eerste kunstgrasvelden voor sportactiviteiten waren vervaardigd van zogeheten vol-kunststof. De methode van vervaardigen betekende een hoge vezel wat een verende kunstmat betekende. De vol-kunstof mat was ook een kostbare investering. De ontwikkeling van goedkopere versies leidde tot een kunstgras hockey mat met minder vezels waarbij het met zand wordt ingestrooid. Dit betekende een hardere ondergrond in vergelijking met de vol-kunststofmat.

Ander spel en blessures

Het hockey is door de overstap naar kunstgras veranderd. Natuurgras is een stuk stroever dan kunstgras wat zich kenmerkt door een harde egale bodem. De bal rolt makkelijker uit wat voor het spel een andere tactiek en behendigheid eist. Wijzigingen zijn er ook in de blessures. De meeste sportblessures worden bij natuurgras veroorzaakt door botsingen of het verstappen van de voet. Bij natuurgras zijn de blessures te wijten aan de harde ondergrond zoals overbelasting en schaafwonden. Uit een aantal onderzoeken blijkt echter dat het aantal blessures niet toegenomen is, maar wel anders van aard zijn.

Hockey kunstgrasveld

Onderhoud blijft, maar anders

Het onderhoud bij kunstgras is minder intensief, maar dient wel periodiek te gebeuren. Het vegen van het gras en het verwijderen van bladeren en takken en mogelijk zwerfafval voorkomen alg- en mosvorming. Deze vorming belemmert de drainage. Toch is algengroei en mosvorming niet te voorkomen. Met groot onderhoud zal met name weinig bespeelde delen en vooral natte gedeelten van het sportveld behandeld moeten worden. Het gebruik van afbreekbare middelen zoals strooizout wordt meestal in bescheiden hoeveelheden toegepast.

Hockey wordt gespeeld door kinderen en volwassenen. Als sportactiviteit of als competitie. Elftal hockey wordt vanaf 10 jaar gespeeld. Bij jongere leeftijd wordt het spel gespeeld door zes of acht spelers. Deze generatie sporters kennen het spelen op natuurgras niet meer. Er is zelfs een speciale hockey variant voor kleuters; Funkey genaamd. De kleuters leren spelenderwijs de sport waarbij goed leren bewegen het doel is.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten