Gedimd led in huis: ontdek de voordelen!
Wonen Wooninspiratie Woonideeën

Gedimd led in huis: ontdek de voordelen!

Het dimmen van ledverlichting biedt vele voordelen en levert bovendien een aantrekkelijke extra energiebesparing op. Meer sfeer levert dus een besparing op de toch al energiezuinige verlichting. Dimbare ledverlichting heeft naast energiebesparing nog meer voordelen. Lees snel verder en ondek waarom deze verlichting ideaal is voor in huis!

Dimlicht in een woning

In een woning kunnen ruimten die niet direct gebruikt worden, gekozen worden om de led lampen te dimmen. Het biedt comfort wanneer ruimten enigszins verlicht zijn zoals badkamers, trap en halruimten en slaapkamers. Ook voor buiten is het prettiger om de verlichting terug te dimmen.

dimverlichting in huis Badkamer inspiratie

Voordeel dimbaar licht: energiebesparing

Dimmen is in feite beter dan het kiezen voor bijvoorbeeld een aan-uit bewegingsschakelaar. Door de verlichting naar 20% terug te dimmen blijft er altijd een aangename hoeveelheid licht aanwezig en wordt er 80% extra bespaard op de energiekosten. Dit bovenop de 70% die al wordt gerealiseerd met ledverlichting.

woonkamer inspiratie

Combinatie

In principe is iedere ledlamp beschikbaar in een variant die gedimd kan worden. Toch is goed advies en de toepassing van de juiste combinatie van aansluiting, dimmer en lamp hierbij erg belangrijk. Het toepassen van een verkeerde dimmer voor led verlichting kan zorgen voor een knipperende ledlamp of slechts een beperkte dimbaarheid. Een niet goed op elkaar afgestemde combinatie heeft ook direct gevolgen voor de levensduur van de ledlamp.

Elektronica

Om een ledlamp te dimmen is elektronica nodig. Deze kan in de lamp zelf verwerkt zijn of extern. Voor ledlampen die rechtstreeks in een bestaande fitting worden geplaatst moet de elektronica in de lamp aanwezig zijn.

Het verbruik van dimbaar ledverlichting

Het grote voordeel van ledverlichting is dat bij ‘half zoveel licht’ de energiekosten ook met 50% afnemen. Er zijn meerdere factoren die het energieverbruik beïnvloeden, zoals de gebruikte elektronica en de warmte van de ledlamp. Hoe warmer een lichtbron wordt hoe meer energie deze gebruikt. Door de juiste combinatie van elektronica (dimmer), lichtbron (ledlamp) en armatuur (behuizing van de lamp) wordt een maximale energiebesparing gerealiseerd. Daarnaast bepaalt dit in grote mate de levensduur van de ledlamp.

Vergelijken we dit met gloeilampen en halogeenlampen dan geldt dat ze bij gebruik van een dimmer juist meer energie gaan verbruiken. Een ledlamp dimmen biedt dus vele voordelen en levert bovendien een aantrekkelijke extra energiebesparing op.

slaapkamer verlichting

Op zoek naar meer wooninspiratie?

Ben je op zoek naar meer wooninspiratie voor in huis? Neem dan eens een kijkje tussen de artikelen: 6 leuke babykamer ideeën voor jongens, Slaapkamer ideeën: de ideale indeling voor de slaapkamer, Grote woonkamer inrichten | creeër sfeer in huis en Woonkamer inspiratie voor een zomers interieur

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten