Kostenefficiënt bouwen met sandwichpanelen
Duurzaam Energie

Kostenefficiënt bouwen met sandwichpanelen

Wie wil vandaag zijn energieverbruik niet omlaag krijgen? Dat is beter voor je portefeuille én voor het klimaat. Een eenvoudige, snelle en kostenefficiënte bouwmethode die nog te weinig bekend is, is het gebruik van sandwichpanelen. 

Sandwichpanelen zijn beschikbaar voor wanden en daken. Ze zijn bovendien geschikt voor allerlei toepassingen, van loodsen tot woningen. Dankzij hun hoge isolatiewaarde leveren sandwichplaten een fikse besparing op je energiefactuur op vergeleken met traditionele isolatiemethodes. 

Isolatie gesandwicht tussen metalen platen 

Sandwichpanelen bieden isolatie in de vorm van een laag PIR-schuim. PIR of polyisocyanuraat is een hardschuim kunststof met een hoge isolatiewaarde. Met een relatief dunne en lichte laag (3 tot 20 centimeter) bescherm je jezelf of je eigendommen dus makkelijk tegen hoge en lage temperaturen buiten. PIR is dan ook een van de populairste isolatiematerialen. 

Zoals de naam al aangeeft, bevindt de PIR-laag zich bij een sandwichpaneel tussen twee metalen platen. Sandwichpanelen zijn uitermate geschikt voor verschillende toepassingen en zorgen ervoor dat er minder ruimte verloren gaat in je gebouw. 

De voordelen van sandwichpanelen 

Een sandwichpaneel is een bouwcomponent uit één stuk dat je enkelvoudig bevestigt. Dat biedt tal van voordelen. Zo is er veel minder kans dat er iets misloopt bij de levering. Je hoeft immers maar te wachten op één onderdeel. Ook de montage verloopt hierdoor sneller en makkelijker. 

De lage materiaalkost en de weinig arbeidsintensieve installatie maken van sandwichpanelen een relatief goedkope manier om gebouwen te isoleren. Bovendien isoleert dit type platen goed, maakt het stevige metaal hen bestand tegen schade en is je gebouw bij een correcte montage onmiddellijk winddicht en waterdicht. 

Tenslotte zijn sandwichpanelen geschikt voor verschillende toepassingen. Zo vind je ze in industriële gebouwen zoals loodsen en magazijnen. Ook bijgebouwen als stallen, tuinhuizen en carports doen hun voordeel met sandwichplaten. Het is zelfs mogelijk om er bergingen en woningen mee te isoleren. Hou daarbij wel rekening met de wettelijke vereisten. 

Sandwichpanelen correct installeren 

Voor het juist plaatsen van sandwichpanelen zijn er verschillende werkwijzen voor wandplaten en voor dakplaten. Voor je dak volstaat meestal één sandwichplaat om de volledige diepte te bedekken. In de breedte zorg je telkens voor één kanaal overlapping. Vervolgens bevestig je de platen met de gepaste schroeven en waterdichte kapjes. Je wilt natuurlijk niet dat je zelfgeplaatste dak gaat lekken. Tip: dakplaten voelen zich ook perfect op hun gemak bovenop je bestaande dak. 

Wandpanelen koop je op maat gezaagd. Of je zorgt zelf dat ze de juiste lengte krijgen, uiteraard rekening houdend met alle nodige veiligheidsmaatregelen. Vervolgens bevestig je het onderste paneel met schroeven. Bouw de wand verder op door de platen in elkaar te schuiven. Bevestig de sandwichpanelen met schroeven tegen de muur. Onderaan werk je af met een plint, bovenaan met een plafondlijst. 

Welke sandwichpanelen kies je best? 

Verwar sandwichplaten niet met enkelwandige panelen of anti-condens panelen. Enkelwandige panelen bestaan uit een metalen plaat, waarvan je zelf de dikte, lengte en kleur kiest. Anti-condensplaten zijn voorzien van een doek om druppelvorming tegen te gaan. Beide zijn eerder geschikt voor onverwarmde gebouwen, bijvoorbeeld een tuinhuisje, een stal of een carport. 

Sandwichpanelen zijn geïsoleerde panelen met een buitenlaag van metaal, een isolatielaag en een afwerkingslaag aan de binnenkant. Ze zijn beschikbaar in een breed assortiment van standaard RAL-kleuren. Dakplaten vind je bovendien met een dakpanmotief. Gouden tip: denk bij je bestelling aan toebehoren, zoals schroeven en afdekkingskapjes. 

Kostenefficiënt bouwen met sandwichpanelen 

Sandwichpanelen zijn eenvoudig te monteren, relatief goedkoop en erg isolerend. Ontdek welke je best kiest en hoe je ze correct monteert voor jouw muur of dak.


Op zoek naar meer duurzame en energiebesparende tips voor in huis? Bekijk hier meerdere tips en tricks van hoe jij kosten kan besparen op jouw energiefactuur.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten