Tuinideeën

6 slimme tuin ideeën voor een klein budget

Ben jij op zoek naar tuin ideeën? Natuurlijk, want de lente is in volle gang. Tijd om je groene handen te laten wapperen! Maak van jouw tuin de ideale relaxplek. Hoe pak je dat aan met een klein budget? In deze blog helpen we je bij het inrichten van je tuin, zonder hoog prijskaartje!

1. Benut je omgeving

Het mooie weer inspireert velen om de tuin eens flink op de schop te nemen. Doe daar je voordeel mee. Kijk eens bij vrienden, familie of buren die fanatiek in de tuin aan het werken zijn. Een goede kans dat zij uitgekeken zijn op bepaalde planten, accessoires of tuinmeubilair. Wie weet kun je elkaar helpen, ruilen of zaken overnemen.

Ook kan het lonen om eens online te kijken op de lokale ruil- of weggeefpagina’s. Daar vind je regelmatig mooie planten, bestrating en tuinmeubels. Vaak voor weinig, of zelfs niets.

2. Planten stekken

Ook als je connecties niet van plan zijn om allerlei planten uit de tuin te halen zijn er mogelijkheden. Planten stekken is een uitstekend alternatief! Het kost niets en je voert het gemakkelijk zelf uit. Bovendien zal de eigenaar zijn geliefde plant niet hoeven te missen.

Het gave van stekjes is dat ze dezelfde eigenschappen hebben als de originele plant. Ze zullen dus op dezelfde manier bloeien en dezelfde bloem- en bladkleuren hebben. Ideaal als je de perfecte plant gespot hebt bij een kennis: jaloezie is voortaan verleden tijd.

Stekjes

3. Zaaien versus kopen

Schrik jij ook zo van de prijzen in tuincentra? Volgroeide planten en bomen kosten een aardige duit. Overweeg daarom eens om zelf te gaan zaaien. Niet alleen zijn zaadjes goedkoper, het is ook leuker en leerzaam. Daarnaast geeft het veel voldoening om met eigen ogen het groeiproces te zien. Het kost wat inzet en geduld, maar levert wel een grote besparing op.

Zaaien

4. Doe-het-zelven

De handige tuinder kan zelf ook heel wat moois creëren met goedkope materialen. Steigerhout, pallets of kisten kunnen uitstekend benut worden voor allerlei tuinelementen. Vlonders, zitmeubels, plantenbakken, niets is te gek voor je DIY project. Deze materialen zijn goedkoop te verkrijgen. Mogelijk heb je ze zelfs al zelf liggen!

Pallet bank tafel

5. Verf doet wonderen

Ben je uitgekeken op bepaalde items in je tuin? Je geeft ze zelf met gemak een tweede leven. Een likje verf kan een wereld van verschil maken voor de sfeer en uitstraling.

Betonnen bakken en terracotta potten zijn makkelijk te verven. Kies voor stralende kleuren of juist zachte pasteltinten voor een mediterrane look. Ook rieten manden lenen zich uitstekend voor een verfbeurt. Gebruik bijvoorbeeld eens krijtverf en maak een washing. Zo creëer je een stoere verweerde uitstraling.

6. Huisraad een tweede leven geven

Heb jij op zolder oude kopjes, potjes en theekannen liggen? Ze zijn heel erg geschikt om een nieuw leven te krijgen in de tuininrichting. Plaats er bloemen of kleine plantjes in en geef ze een mooi plekje in je tuin. Zelfs lege glazen flessen kan je opnemen in de aankleding. Stop er wat losse bloemen in, of vul ze met zand en een kaarsje. Zo krijgt dit servies een welverdiende tweede kans.

Heb je geen oud servies in huis? Kijk dan eens bij een kringloopwinkel of rommelmarkt.

Theekannen bloemen

Na het lezen van deze tuin ideeën creëer je in een handomdraai een frisse nieuwe look in je tuin. Zelfs met een klein budget. Heb je zelf bijzondere budget tips? Deel het in de reacties hieronder!

Is ruimtegebrek ook een knelpunt? Lees dan eens ons artikel met 10 tuin ideeën voor een kleine tuin.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten