5 tips voor het uitzoeken van een matras
Slaapkamer ideeën

5 tips voor het uitzoeken van een matras

Je vindt hier 5 handige tips voor het uitzoeken van een matras. Bij het uitkiezen van een matras is het handig om wat meer informatie te hebben over de verschillende materialen waarin matrassen worden gemaakt. Zo kies je vervolgens gemakkelijk een matras uit dat goed bij je past.

Verschillende materialen voor matrassen?

Matrassen komen voor in allerlei verschillende materialen. Je vindt hieronder de verschillende materialen en voor- en nadelen van deze materialen.

Polyether matras

Polyether matrassen zijn de goedkoopste matrassen die er te koop zijn. Ze worden van polyurethaanschuim gemaakt (een soort schuimrubber), een schuimsoort die na indrukken terugveert naar haar oorspronkelijke vorm. Er zitten een aantal nadelen aan een polyether matras. Ten eerste kan een polyether matras het vocht niet goed reguleren waardoor het matras snel warm aanvoelt. Daarnaast is er snel sprake van kuilvorming in een polyether matras. Polyether matrassen gaan niet heel lang mee (zo'n 3 tot 5 jaar) en worden daarom vaak voor de kinder- of logeerkamer gebruikt.

Latex matras

Een latex matras heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als een polyether matras. Latex matrassen worden gemaakt van natuurrubber, een natuurlijk materiaal (polyurethaanschuim is een synthetisch materiaal). Een latex matras is zacht en verend, maar ook hier is er sprake van een slechte vochtregulering en kuilvorming.

Traagschuim matras

Een traagschuim matras is een matras gemaakt van polyurethaanschuim dat op een speciale manier bewerkt is. Een traagschuim matras wordt ook wel een NASA matras of memory foam matras genoemd. Door lichaamswarmte vormt het matras zich naar het lichaam, waardoor de druk gelijkmatig over het lichaam is verdeeld het erg comfortabel ligt.

Het nadeel van een traagschuim matras is dat het vrij zacht is, waardoor draaien lastiger gaat dan bij bijvoorbeeld een pocketvering matras. Daarnaast is de celstructuur van een traagschuim matras gesloten waardoor het matras vocht en warmte slecht reguleert.

Koudschuim matras

Koudschuim heeft dezelfde lig eigenschappen als traagschuim. Het vormt zich naar je lichaam waardoor het comfortabel ligt. Een groot voordeel van koudschuim ten opzichte van traagschuim is dat het vocht doorlatend is waardoor het warmte en vocht beter reguleert tijdens het slapen. Hierdoor krijg je het 's nachts minder warm, maar geniet je wel van de comfortabele eigenschappen van een schuim matras. Daarnaast is er geen sprake van kuilvorming bij koudschuim matrassen.

Matras met pocketveren

Een matras met pocketveren bestaan uit metalen veren afzonderlijk verpakt in zakjes (pockets). Deze veren kunnen afzonderlijk van elkaar bewegen en vormen zich daarom naar je lichaam. Matrassen met pocketveren komen er in verschillende kwaliteiten. De kwaliteit en hardheid van het matras ligt aan het aantal veren en de sterkte van de veren.

Daarnaast hebben pocketveer matrassen vaak een toplaag waarmee de veren afgedekt worden. Deze toplaag kan bestaan uit traagschuim, latex of koudschuim. Matrassen met pocketveren kunnen warmte en vocht goed reguleren en zijn daarom geschikt voor mensen die het 's nachts snel warm hebben en/of veel zweten.

Binnenvering matras

Het matras met binnenvering is wereldwijd nog steeds het meest gebruikte matras. Het is de voorloper op het matras met pocketvering en bestaat uit een netwerkt van stalen veren die aan elkaar verbonden zijn. Wanneer er veren van een goede kwaliteit zijn gebruikt met een kwalitatieve afdekking (ook wel tijk genoemd) is een binnenvering matras een goedkoop en comfortabel alternatief voor een matras met pocketveren. Het matras heeft goede vochtregulerende eigenschappen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een matras?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een matras koopt. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet!

1. Lengte

De ideale lengte van een matras is 20 centimeter langer dan jezelf.

2. Gewicht

Wanneer je minder dag 60 kg weegt kan een hard matras al snel te hard zijn. Over het algemeen geldt de regel hoe zwaarder je bent, hoe harder het matras moet zijn. Natuurlijk moet je ook rekening houden met je persoonlijke voorkeur.

3. Allergieën

Heb je last van allergieën zoals huisstofmijt allergie? Ga dan voor een anti allergisch matras. Kies voor een matras met een afritsbaar tijk dat je op minstens 60 graden kunt wassen. Pas om met matrassen die met chemicaliën behandeld zijn, dit kan ook schadelijk zijn voor je eigen gezondheid.

4. Temperatuur

Heb je het snel warm en zweet je veel? Ga dan voor een matras dat warmte en vocht goed reguleert. Afraders zijn polyether, latex en traagschuim matrassen. Koudschuim matrassen en matrassen met vering ventileren wel goed en zijn daarom een betere keus!

5. Proefliggen

Voordat je een matras koopt is het belangrijk dat je een keer kunt proefliggen. Zo krijg je een veel betere indruk van welk materiaal jouw voorkeur heeft. Vooral wanneer je eens iets nieuws wil uitproberen. Gelukkig hebben veel webshops goede retourvoorwaarden.

Nieuw matras kopen? Bij Matrasaanhuis.nl vind je voordelige matrassen van de bovengenoemde materialen!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten