5 bespaartips voor in de tuin
Wonen Tuinideeën Duurzaam Energie

5 bespaartips voor in de tuin

Dat je energie en dus geld in huis kunt besparen wist je waarschijnlijk al, maar ook in je tuin kun je met minimale inspanningen besparen op je kosten. Hieronder enkele tips, zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen zoals een terrasje pakken, ijsjes eten, naar een festival gaan of een weekendje weg.

Tip 1: ‘Badderwater’ voor je plantjes gebruiken

Met het warme weer is het belangrijk om je tuin geregeld te besproeien, dat kost echter aardig wat water. Volgens Milieu Centraal verbruiken we per jaar zo’n 1300 liter drinkwater voor het besproeien van onze tuin. Dat kan dus zeker efficiënter. Hoewel we in Nederland vaak klagen over het regenachtige weer, heeft het soms zijn voordelen. Doordat het vaker regent hoeven we onze tuinen hier in Nederland bijvoorbeeld minder vaak te besproeien dan bijvoorbeeld in Spanje.

Daarnaast kun je dat regenwater ook opvangen om het te gebruiken voor je tuin tijdens de warme dagen. En heb je in de zomer een badje in je tuin die voor verkoeling zorgt voor jou en je kinderen? Gooi het water dan zeker niet weg als je ‘uitgebadderd’ bent. Dit water kan je prima gebruiken voor je tuin, mits je er geen chloortablet of andere middeltjes in hebt gedaan die het water schoon moeten houden. Daarnaast kun je het opgevangen regenwater of het water uit het badje uitstekend gebruiken om je tuinmeubelen schoon te krijgen.

Duurzaam tuinieren

Tip 2: Knusse tuinsfeer met solar tuinverlichting en kaarsjes

In de zomer willen we natuurlijk allemaal optimaal van de lekkere temperatuur genieten. Daarom zitten we met zijn alle graag in de tuin te genieten van een hapje en een drankje. Maar wanneer de zon onder is wil je nog wel blijven genieten in je tuin zonder in het donker te hoeven zitten. Bespaar op je energiekosten door voor solar tuinverlichting te kiezen. Wil je een iets romantischere sfeer creëren? Steek dan wat kaarsen aan. En ben je ‘de sjaak’ die altijd lekgeprikt wordt door muggen? Ga dan voor een citronellakaars. Zo kun je ongestoord genieten van een heerlijke zomeravond.

Tip 3: Gezellig om de vuurkorf

Wanneer de zon onder is daalt de temperatuur een aantal graden. Hoewel terrasverwarmers een ideale uitkomst lijken om langer in de tuin te kunnen zitten, zijn het tevens de grootste energieslurpers. Ben je een koukleum? Trek dan liever een dikke trui aan of gebruik eventueel sloophout en ga gezellig met zijn allen om de vuurkorf zitten.

Vuurkorf tuin

Tip 4: ‘Grasmaai work-out’

Grote kans dat je een tuin met een stuk gras hebt. Dit betekent dat je het gras op zijn tijd zult moeten maaien. Is de grootte van het grasoppervlak te overzien? Kies dan liever voor een handgrasmaaier dan voor een elektrische grasmaaier. Handgrasmaaiers zijn vaak niet alleen goedkoper in de aanschaf, ze verbruiken ook nog eens geen energie. Nou ja… bijna dan. Het kost jou natuurlijk meer inspanning om het gras te maaien, maar zie het als een heerlijke work-out in het comfort van je eigen tuin.

Besparen tuin

Tip 5: Energie vergelijken, een fluitje van een cent

De redelijk eenvoudige bovenstaande tips zorgen zeker voor een besparing op energie. Maar wil je echt geld besparen? Start dan met energie vergelijken. Het kan je op jaarbasis vele honderden euro’s opleveren. Geld dat je goed kunt besteden aan een leuk festival waar je kunt genieten van heel wat lekkere ijsjes.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten